Kuchnia bałkańska słynie ze swojej różnorodności. Od stuleci kulinarne tradycje Słowian Południowych przeplatają się w niej z wpływami tureckimi, arabskimi, włoskimi i śródziemnomorskimi. Bogactwo smaków przyciąga do niej poszukiwaczy nietypowych połączeń, w tym miłośników kuchni fusion. Jeśli czujesz ten klimat, połączenie kuchni bałkańskiej z wywodzącymi się ze Stanów Zjednoczonych burgerami może być dla Ciebie!
Jakie mięso pasuje do burgerów w stylu bałkańskim?
Burgery tradycyjnie przyrządza się z kotletem z mięsa wołowego. Choć ta wersja jak najbardziej pasować będzie to wariantu w stylu bałkańskim, możesz również pokusić się o nieco bardziej oryginalną kompozycję. Ciekawym sposobem na urozmaicenie smaku potrawy jest przygotowanie kotleta w stylu tradycyjnego dania kuchni serbskiej — pljeskavicy. W tym przypadku mięso wołowe należy zmieszać z jagnięciną, baraniną lub wieprzowiną, a także z szatkowaną cebulą i papryką oraz z dużą ilością wyrazistych przypraw. Ważnym etapem przygotowania takiego kotleta jest długie grillowanie lub smażenie. Charakterystyczny dla kuchni bałkańskiej smak można uzyskać także bez zastosowania mięsa. Wegetariański burger warto spróbować wypełnić panierowanym kotletem serowym lub warzywnym.
Jakie składniki warto dobrać do bałkańskiego burgera?
Kuchnia bałkańska ma wiele do zaoferowania miłośnikom intensywnych smaków. Stosowane w niej przyprawy często są dość pikantne, a każdy element dań jest sowicie nimi doprawiany. Poza solą i pieprzem stosuje się tu papryczki chilli, kurkumę i czosnek. Przykładem składnika, który stanowić będzie świetny dodatek do bałkańskich burgerów, jest ajvar. Jest to gęsta pasta na bazie przypraw, mielonych słodkich papryk czerwonych. bakłażanów i pomidorów. Aby uczynić kanapkę bardziej sycącą, można dodać do niej również ser owczy. W bałkańskich burgerach doskonale smakować będą również oliwki, ser feta, karmelizowana cebula czy czerwona fasola.
Bałkańskie burgery — o czym trzeba pamiętać?
Wyrazistość składników w kuchni bałkańskiej sprawia, że dość trudno o wyważenie ich tak, by uzyskać odpowiedni smakowy rezultat. Dobrym pomysłem jest więc zasięgnięcie inspiracji i spróbowanie kanapki w miejscu specjalizującym się w serwowaniu burgerów. Kanapki w bałkańskim klimacie możesz spróbować teraz w lokalach i food truckach sieci Pasibus. Sezonowy burger stycznia „Ajvatar” zaskoczy Cię ciekawym połączeniem klasycznych składników z ajvarem, owczym serem, czerwoną cebulą i grillowaną papryką. Sprawdź ofertę Pasibusa i poznaj najlepsze burgery Warszawa!
Kanapki w stylu bałkańskim możesz serwować klasycznie — z frytkami, lub podawać z krojonymi w paski, pieczonymi batatami. W roli dodatku świetnie sprawdzą się również sałatki, panierowane kulki serowe albo nachosy z dipem. Do kanapek pasować będą klasyczne napoje gazowane, a także ice tea czy lemoniada. Burgery na kolację możesz zaserwować z piwem bezalkoholowym lub klasycznym, a nawet z nieco mocniejszymi trunkami.
- Zewnętrzny materiał partnerski